Skip to main content

Τα μονοπάτια της Αμοργού

Η ιδιαίτερη μορφολογία της Αμοργού προσφέρεται για ορεινές πεζοπορίες. Σήμερα, έχουν χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί 7 κύρια μονοπάτια, με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τους πιο εντυπωσιακούς θησαυρούς του νησιού.
  1. Διαδρομή «Παλιά Στράτα»
    Χώρα-Μονή Χοζοβιώτισσας-Κάψαλα-Ασφοντηλίτης-Ποταμός-Όρμος Αιγιάλης. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 4 ώρες και 15 λεπτά. Ξεκινά από τον ιστορικό οικισμό της Χώρας, συναντά την επιβλητική Μονή Χοζοβιώτισσας και συνεχίζεται προς τα Κάψαλα, όπου συναντά κανείς την Παναγία τη Θεοσκέπαστη και αμέσως μετά το βυζαντινό μονύδριο του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Ακολουθεί η θέση «Ξενοδοχείο», με τα ερείπια παλαιού ξενώνα μεσαιωνικών καταβολών, σταθμός των οδοιπόρων της παλιάς στράτας. Στη συνέχεια η διαδρομή οδηγεί στον Ασφοντηλίτη (2 ώρες και 20 λεπτά από Χώρα) με τον παλιό αγροτικό οικισμό, τα πηγάδια, τις βραχογραφίες και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που είναι μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική νότα. Η διαδρομή συνεχίζει προς Όξω Μεριά, όπου συναντάται με το εκκλησάκι του Αγ. Μάμα και τελικά μέσα από τον Άνω Ποταμό κατηφορίζει προς τον Όρμο της Αιγιάλης. Πρόκειται για πανέμορφη διαδρομή που αποζημιώνει με το παραπάνω τον περιπατητή.[divider]2. Διαδρομή «Φωτοδότης»
    Χώρα- Μηλιές-Αγ.Ειρήνη- Κατάπολα, με διάρκεια 55 λεπτά. Πρόκειται για εύκολη διαδρομή που ξεκινά από τα βορεινό μέρος της Χώρας (Βορεινά), όπου βρίσκεται το λιθόστρωτο που κατηφορίζει σκαλωτό, παράλληλα προς το βαθύ ρέμα, το Κάτω Φυλλάδι. Λίγο πιο κάτω και απέναντι βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας της Φιδοποταμιανής και αμέσως μετά ο περιπατητής αντικρίζει το δεύτερο ξωκλήσι, του Ταξιάρχη. Στη συνέχεια, διασχίζοντας την περιοχή «Φονιάς», φθάνουμε στις Μηλιές, όπου υπάρχει το παλιό τσουκαλάδικο, πλούσια βλάστηση και πηγές. Η διαδρομή συνεχίζεται μέσα από τον ελαιώνα του Γιαλυνά προς το εξωκλήσι της Αγ. Ειρήνης και καταλήγει στα Κατάπολα.[divider]3. Διαδρομή «Ιτώνια»
    Λεύκες (Αγ. Θέκλα)-Άγιοι Σαράντα-Καμάρι-Καστρί (αρχαία Αρκεσίνη)-Βρούτση-Ραχούλα-Αρκεσίνη(Πύργος Αγ. Τριάδας), με συνολική διάρκεια 3 ώρες και 10 λεπτά. Ο περιηγητής ακολουθεί ταυτόχρονα μια πολιτιστική διαδρομή 4.000 ετών, καθώς το μονοπάτι συνδέει τις δύο αρχαίες πόλεις Μινώα και Αρκεσίνη, η δε ονομασία του μονοπατιού παραπέμπει στην αγροτική γιορτή προς τιμή της Αθηνάς Ιτωνίας. Σημαντικά και ωραία σημεία είναι ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μινώας, της αρχαίας Αρκεσίνης (Καστρί), η Ραχούλα και ο Πύργος της Αγίας Τριάδας, φαράγγια και αμμουδιές (Φοινικιές- Αγ.Σαράντα -Τυροκόμο), και ξωκλήσια (Αγ.Θέκλα – Αγ.Σαράντα -Αγ.Νικόλαος στο Καμάρι) με βυζαντινές νωπογραφίες (frescos).[divider]4. Διαδρομή «Μελανία»
    Όρμος Αιγιάλης-Λαγκάδα-Στρούμπος-Παναγία Επανωχωριανή- Θολάρια, με διάρκεια 2 ώρες και 5 λεπτά. Διαδρομή 4,5 χλμ. με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον και υπέροχη θέα προς τον όρμο της Αιγιάλης. Στην περιοχή της Λαγκάδας θα θαυμάσετε τους παλιούς ανεμόμυλους, το φαράγγι του Αρακλού και την εκκλησία της Παναγίας της Επανωχωριανής. Στο ύψωμα Βίγλα, κοντά στα Θολάρια, ήταν η ακρόπολη της αρχαίας Αιγιάλης, όπου σήμερα σώζονται ερείπια του τείχους, βάσεις αγαλμάτων και τάφοι της πρωτοκυκλαδικής και μεσοκυκλαδικής εποχής.[divider]5. Διαδρομή «Παν»
    Λαγκάδα- Άγιος Ιωάννης -Σταυρός-Κρίκελος, με διάρκεια 1 ώρα και 40 λεπτά. Εντυπωσιακή διαδρομή άγριας ομορφιάς, πάνω από γκρεμούς, με λιθόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί στο βυζαντινό μοναστήρι του Ιωάννη του Θεολόγου και βορειότερα στο ξωκλήσι του Σταυρού, πάνω από το παλιό μεταλλείο βωξίτη. Η διαδρομή, συνολικού μήκους 6,5 χλμ., καταλήγει στο ψηλότερο σημείο της Αμοργού (821 μ.), στο όρος Κρίκελος ή Κρούκελος, απ’ όπου η θέα αγκαλιάζει όλο το νησί και χάνεται στο γαλάζιο του Αιγαίου. Η περιοχή περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.[divider]6. Διαδρομή «Βαλσαμίτης»
    Κατάπολα-Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης-Αγία Μαρίνα- Μινώα. Πρόκειται για εύκολη διαδρομή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που ξεκινά από τα Κατάπολα, συνεχίζει προς το φράγμα ανηφορίζει προς το μετόχι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη .Στην περιοχή υπάρχουν πηγές που τρέχουν σε περίοδο μεγάλων βροχοπτώσεων .Ύστερα ξεκινάει η διαδρομή της επιστροφής η οποία περνάει από το εξωκλήσι της Αγ.Μαρίνας και καταλήγει στην αρχαία Μινώα, σε λόφο πάνω από το λιμάνι, σε 1 ώρα και 50 λεπτά. Σήμερα σώζονται τμήματα του τείχους της πόλης, του σταδίου, του γυμνασίου και του ναού του Διονύσου. Στον ίδιο λόφο, δείγματα οικισμού ανάγουν την παρουσία του ανθρώπου στην Αμοργό, στο 4000 π.Χ. Στην περιοχή βρέθηκε νεκροταφείο της πρωτοκυκλαδικής εποχής, καθώς και θολωτός μυκηναϊκός τάφος. Τέλος η διαδρομή καταλήγει στα Κατάπολα από το μονοπάτι που οδηγεί στο ναό του Αγ.Νικολάου.[divider]7. Διαδρομή «Ευαγγελίστρια»
    Ξυλοκερατίδι (Κατάπολα)- Νερά- Βίγλα-Περιστεριά- Ευαγγελίστρια, με διάρκεια 50 λεπτά. Πρόκειται για κυκλική διαδρομή που περνά από το νεκροταφείο των Καταπόλων και συνεχίζει προς τα Νερά, όπου υπάρχει αρχαία πηγή. Κοντά, βρίσκεται και το εκκλησάκι των Αγ. Θεοδώρων. Το μονοπάτι προχωρεί ανερχόμενο προς την Περιστεριά, αφήνοντας δεξιά τη Βίγλα, όπου έχει εντοπισθεί σημαντική πρωτοκυκλαδική εγκατάσταση. Η διαδρομή καταλήγει στο ναΐσκο της Ευαγγελίστριας, μνημείο πρώιμων βυζαντινών καταβολών με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Όλη η διαδρομή έχει καταπληκτική θέα προς το φυσικό λιμάνι των Καταπόλων και τα γύρω νησιά.[divider]

[/av_textblock]