Skip to main content

Παραλίες Αμοργού

Αγία Άννα
Απέχει 3 χλμ. από τη Χώρα. Τόσο στη μικρή εκκλησία της Αγίας Άννας όσο και στην παραλία της που έχει το ίδιο όνομα μπορείτε να πάτε μέσα από ένα μονοπάτι που ξεκινά από την αριστερή πλευρά του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει ένα άλλο μονοπάτι που ακολουθώντας το από 400 μέτρα φτάνετε σε μια άλλη παραλία, πολύ μικρότερη, που επίσης ονομάζεται Αγία Άννα. Αυτή η παραλία με τα διάφανα νερά χαρακτηρίζεται από δύο μεγάλους βράχους. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία ή αν έχετε διάθεση για μια ωραία βόλτα κάτω από τον ήλιο, η παραλία συνδέεται με τη Χώρα από ένα μονοπάτι που ξεκινά πίσω από το χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κοντά στην Κάτω Γειτονιά και διασχίζει το χώρο πριν φτάσετε στη θάλασσα (1 ώρα περπάτημα). Η θέα στον κόλπο σας αφήνει άφωνους, είναι απλά τέλειο, με βράχια διάσπαρτα κατά μήκος της ακτής με χρώμα το βαθύ μπλε της θάλασσας. Ακριβώς μπροστά σας είναι το μικρό Μεγάλο Βιόκαστρο νησί, στο αριστερό σας χέρι υπάρχει το Μικρό Βιόκαστρο. Πρόκειται για ένα τοπίο καρτ-ποστάλ. Στα αριστερά σας μπορείτε να πάρετε μια γεύση από το μοναστήρι. Το τοπίο όπου βρίσκεται το μοναστήρι είναι εντυπωσιακό, σκαρφαλωμένο σε μια κοιλότητα του βουνού του Προφήτη Ηλία. Είναι ένα εντυπωσιακό και συνάμα συγκινητικό όραμα. Η θάλασσα, που βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες της μονής δείχνει όλο το φάσμα των χρωμάτων από πράσινο σε μπλε.

Άγιος Παύλος
Η παραλία του Αγίου Παύλου βρίσκεται μεταξύ της Χώρας και της Αιγιάλης που είναι αντίστοιχα 10 χιλιόμετρα και 5 χιλιόμετρα απόσταση και καλύπτεται από το λεωφορείο. Από τη Χώρα ακολουθήστε τις πινακίδες προς το χωριό της Αιγιάλης, μετά από περίπου 10 χλμ., υπάρχουν πινακίδες προς την παραλία στα αριστερά.
Λευκή παραλία με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά με μια λωρίδα από άμμο που απλώνεται στο νησί της Νικουριάς που είναι απέναντι.
Στην παραλία, η Ταβέρνα Μπαρμπαγιάννη προσφέρει σνακ και ποτά.

Αιγιάλη
Η Αιγιάλη βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα και καλύπτεται από τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία ή με αυτοκίνητο αν διαθέτετε. Πρόκειται για μια παραλία σε σχήμα μεγάλου πετάλου όπου εμφανίζονται όλες οι αποχρώσεις του μπλε, έχει λευκή ψιλή άμμο και κρυστάλλινη θάλασσα. Μέρος της παραλίας είναι εξοπλισμένο με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Πίσω από την παραλία υπάρχουν μπαρ, ταβέρνες, καφενεία και ουζερί που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας αλλά και το μεσημεριανό φαγητό σας. Η παραλία είναι κοντά στη γραφική μαρίνα της Αιγιάλης. Ο κόλπος κυριαρχείται από τα χωριά Ποταμός, στα δεξιά του λιμανιού, Θολάρια, στα αριστερά και Λαγκάδα στο κέντρο. Στους πρόποδες της παραλίας του Ορνού.
Ο δρόμος που ενώνει τη Χώρα με την Αιγιάλη προσφέρει όμορφη θέα με τα κόκκινα βουνά που καταλήγουν στη θάλασσα δημιουργώντας μαγευτικά κολπάκια. Αυτό το τμήμα της ακτής είναι πραγματικά υπέροχο, δαντελωτό με αμέτρητους κολπίσκους στο απέραντο βαθύ μπλε. Αυτή τη θάλασσα αξίζει να θαυμάσετε.

Γραμβούσα
Πίσω από τον κόλπο της Καλοταρίτισσας βρίσκεται το μικρό νησάκι της Γραμβούσας, όπου υπάρχει ωραία παραλία με άμμο με βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Στην παραλία μπορείτε να φτάσετε από το λιμάνι των Καταπόλων ή από την παραλία της Καλοταρίτισσας χρησιμοποιώντας τα «θαλάσσια-ταξί».

Καλοταρίτισσα-Κάτω Μεριά
Απέχει 23 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Ο δρόμος που οδηγεί τους ανέμους στην παραλία κατά μήκος των βράχων και την πεντακάθαρη θάλασσα, προσφέρει μαγευτική θέα.
Ο όρμος, με την χρυσή άμμο και τα διάφανα νερά, ξεδιπλώνεται μπροστά σας. Αυτή η περιοχή είναι γεμάτη με ψάρια και γι αυτό παντού υπάρχουν οι τυπικές πολύχρωμες ψαρόβαρκες. Η παραλία είναι εν μέρει εξοπλισμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση (6 € το Σεπτέμβριο). Υπάρχει επίσης ένα μπαρ-Καντίνα στην παραλία, όπου μπορείτε να πάρετε  σάντουιτς, χυμούς ή καφέ

Κατάπολα
Η παραλία των Καταπόλων βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Η περιοχή είναι γνωστή για το λιμάνι της. Το λιμάνι των Καταπόλων ειναι ένα από τα καλύτερα φυσικά λιμάνια των Κυκλάδων.
Η παραλία της Κατάπολας διασχίζει τρεις οικισμούς: των Καταπόλων, το Ραχ’ιδι και το Ξυλοκερατίδι. Είναι αμμουδερή παραλία και έχει δένδρα που δίνουν φυσική σκιά. Κοντά στην παραλία, υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος μυκηναϊκής εποχής.

Λεβρωσός-Αιγιάλη
Ακόμα μία ακτή με άμμο και μικρά βότσαλα που βρίσκεται κοντά στην Αιγιάλη. Ακολουθήστε τις πινακίδες στον δρόμο με κατεύθυνση προς τα Θολάρια και πριν το χωριό θα στρίψετε αριστερά, όπου υποδεικνύεται πάλι με τις πινακίδες.
Ο δρόμος μετά την διασταύρωση οδηγεί σε ένα μικρό πάρκινγκ (θέσεις για 10 αυτοκίνητα περίπου)με χώμα, αλλά εφικτό για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Από τη μικρή πλατεία αρχίζει μονοπάτι (περίπου 1 λεπτό) που οδηγεί στον κόλπο που βρίσκεται από κάτω.
Αλμυρίκια υπάρχουν στην παραλία και προσφέρουν σκιά. Επισήμως, δεν είναι παραλία γυμνιστών, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να τους βρείτε.

Μαλτέζι-Κατάπολα
Πρόκειται για μια ωραία παραλία με διάφανα νερά που μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ή με βάρκα (καΐκι), από την προβλήτα των Καταπόλων (μπροστά από το συνταξιοδοτικό Αμοργού). Τα καϊκάκια φεύγουν κάθε 30 λεπτά κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.  Εισιτήρια πωλούνται μέσα στο καΐκι.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να φτάσουν στην παραλία Μαλτέζι μέσα από ένα μονοπάτι που διασχίζει το χωριό Ξυλοκερατίδι (περίπου 40 λεπτά με τα πόδια). Η παραλία διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση. Υπάρχει επίσης ένα μπαρ.

Μούρου
Η παραλία Μούρου βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Πέρα από το χωριό Καμάρι, κατευθυνόμενοι νότια, υπάρχει μια διακλάδωση στο δρόμο με μια πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση προς την παραλία προς τα αριστερά. Από εδώ 2 χιλιόμετρα από τον ήμιασφαλτοστρωμένο και ανηφορικό δρόμο και χωρίς να υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων ένα μονοπάτι 400μ οδηγεί στην καταπληκτική παραλία. Στην μικρή παραλία υπάρχει ψιλό βοτσαλάκι και πεντακάθαρη θάλασσα. Πάνω από την παραλία, στο ομώνυμο ταβερνάκι, και με εκπληκτική θέα προσφέρονται δροσιστικά ποτά και νόστιμα σνακ, ψάρια και κρέας.

Παραδείσια-Κάτω Μεριά
Απέχει 20χλμ. από τη Χώρα. Αφού περάσετε τη διασταύρωση για την παραλία της Καλοταρίτισσας, 2 χιλιόμετρα μετά το χωριό Κολοφάνα, ο δρόμος καταλήγει στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής,μετά από   500 περίπου μέτρα καταλήγει σε μια μικρή παραλία με βότσαλα και πέτρες ένας μικρός παράδεισος.
Η απόσταση καλύπτεται από και με τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία (μέχρι την εκκλησία).Στις 26 Ιουλίου από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής οι πιστοί και οι προσκυνητές συμμετέχουν σε μια σημαντική θρησκευτική γιορτή που τιμά την Αγία .Κατά τη διάρκεια της γιορτής προσφέρεται Πατατάτο, το παραδοσιακό πιάτο στα πανηγύρια που γίνεται με αρνί.