Ο καλύτερος πύργος είναι στην Αμοργό

Διάλεξη της αρχαιολόγου Λίλας Μαραγκού για τη διάσωση και ανάδειξη του Πύργου του Βασίλη στο νησί των Κυκλάδων

Για τον πολυθρύλητο Πύργο του Βασίλη στην Αμοργό και την περιπέτεια διάσωσης και ανάδειξής του με κονδύλια του υπουργείου Αιγαίου, μίλησε πρόσφατα, στο πλαίσιο των διαλέξεων της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η καθηγήτρια Αρχαιολογίας Λίλα Μαραγκού.

Με τρόπο όπως πάντα γλαφυρό, η γνωστή αρχαιολόγος, αφού τόνισε πως το μνημείο αυτό του 4ου π.Χ. αιώνα είναι «ο καλύτερα σωζόμενος ορθογώνιος πύργος στις Κυκλάδες και το μοναδικό άριστα σωζόμενο μνημείο στην Αμοργό, γνωστό ήδη από το 1841 από τον Λουδοβίκο Ρως», θύμισε πως χρειάστηκαν πολύχρονες προσπάθειες για την έκδοση μικρού χρηματικού ποσού για τον καθαρισμό του μνημείου. «Ηταν «σαν των Τρώων, των συφοριασμένων» οι αιτήσεις, από το 1973, προς τους αρμόδιους φορείς, ακόμα και οι προφορικές εκκλήσεις και παρακλήσεις παρέμεναν επί είκοσι έτη αναπάντητες, αφού ο τελευταίος μόνιμος κάτοικος του πύργου, ο θρυλικός «αράπης που φύλαγε τον θησαυρό του Βασίλη» δεν υποσχόταν λαμπερό χρυσό και δημοσιότητα».

dspphotoΟι εργασίες καθαρισμού για τη διάσωση του μνημείου άρχισαν το 1993, με μια μικρή επιχορήγηση του υπ. Αιγαίου, και συνεχίστηκαν μέχρι το 2002, οπότε εντάχθηκε στο Γ’ ΚΠΣ και οι εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του συνεχίζονται από την ΚΒ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Εν τω μεταξύ, η Λίλα Μαραγκού μελέτησε στο βιβλίο της «Αμοργός ΙΙ. Οι αρχαίοι Πύργοι» (2005) τις πολλαπλές χρήσεις και τη σημασία του Πύργου αυτού όπως και άλλων, συνολικά 26, που υπάρχουν στο νησί, μερικοί ελάχιστα γνωστοί και άλλοι παντελώς άγνωστοι.

Ο Πύργος του Βασίλη βρίσκεται στη θέση Χωριό, μακριά από την αρχαία πόλη της Αρκεσίνης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Το ερώτημα είναι τι προστάτευε το μεμονωμένο αυτό οχυρό στην ύπαιθρο; Ο συσχετισμός του με τους άλλους πύργους και η διασπορά τους στην ύπαιθρο σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, όπως και η μεταξύ τους οπτική επαφή συμβάλλουν στον έλεγχο των χερσαίων και θαλασσίων δρόμων, υποστηρίζει η κ. Μαραγκού. Ηταν δηλαδή πύργοι, φυλάκια ή φρυκτωρίες. «Με τη συνεξέταση επίσης των επιγραφών, τίθενται εκ νέου ζητήματα τοπογραφίας, χρονολόγησης, χρήσης και κυρίως της σημασίας των πύργων για την ασφάλεια των κατοίκων και για την εκμετάλλευση της λιγοστής σπόριμης γης και των άγονων βοσκοτόπων».
Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

 

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Μπορεί να σας αρέσουν και αυτά...

Translate »