Κατάπολα, το αρχαίο λιμάνι της Αμοργού
Κτισμένα στον βαθύ όρμο τους τα Κατάπολα βρίσκονται κάτω από την αρχαία Μινώα, έχοντας δίπλα τους τους μικρότερους οικισμούς Ραχίδι και Ξυλοκερατίδι και πίσω τους τις κοιλάδες του Μαρμάρου και του Γυαλινά με διάφορες καλλιέργειες. Ο «αρχαίος λιμήν» (Κατάπολα σημαίνει κατά την πόλιν), τόσο σημαντικός για την ανάπτυξη της αρχαίας Μινώας και όλης της Αμοργού, παραμένει βασικό λιμάνι, αλλά και τουριστικό θέρετρο. Διαθέτει καφέ, εστιατόρια, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία. Τα στενά που οδηγούν προς το εσωτερικό του οικισμού είναι γεμάτα τουριστικά και εμπορικά καταστήματα. Ξεχωρίζει η παλιά βρύση των Καταπόλων, με τις αρχαίες πέτρες της ασβεστωμένες σήμερα, και η Παναγία Καταπολιανή στο προαύλιο της οποίας υπάρχουν κίονες και κιονόκρανα.
Στην περιοχή Ραχίδι υψώνεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το δημαρχείο και το μικρό ηρώο για τους πεσόντες του 1912-22.
Ομορφος είναι και ο περίπατος μέχρι το γαλήνιο ψαροχώρι Ξυλοκερατίδι. Εχει αρκετές παραλιακές ταβέρνες, ουζερί, καφέ μπαρ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στον οικισμό αυτό ξεχωρίζει το κάτασπρο εκκλησάκι της Φτωχής Παναγίας με αρχαία και παλαιοχριστιανικά οικοδομικά μέλη. Οι πινακίδες μέσα στον οικισμό που αναγράφουν «θολωτοί τάφοι» αναφέρονται σε δυο θαλαμοειδείς τάφους της μυκηναϊκής εποχής στη θέση Κατηφορίδα που έχουν ανασκαφεί και σήμερα είναι περιφραγμένοι.